Skip navigation
Currently Being Moderated
3

Bowers' Annex

Posted by Conservators on Jun 17, 2013 11:04:31 PM

Author: Jamie Ward

Date: 12/06/2013

Temperature: -27.7 degrees celcius

Wind Speed: 22 knots

Temperature with wind chill: -45 degrees celcius

Sunrise: N/A

Sunset: N/A

 

For the members of Scott's Terra Nova expedition, the hut at Cape Evans provided a warm, secure shelter. But the fact that it had to also accommodate all their food and equipment, whilst at the same time maintaining a useable living space, meant that space was always at a premium.

 

Beginning the excavation of the south wall of theTerra Nova hut..jpg

Beginning the excavation of the south wall of the Terra Nova hut

 

Luckily, both wooden food boxes and to a lesser extent the horses' fodder bales, provided a ready supply of regular building blocks from which extensions to the hut could be created. With the addition of roofs made from surplus timbers, the remains of packing crates, and a final covering of roofing felt and canvas, stables were fabricated and Bowers' Annex was built against the southern wall of the hut to store much of the expedition food. At around 25kg each, neatly stacked Colman's flour boxes, produced excellent external walls, strong and heavy enough to resist the worst of the Antarctic weather.

 

The remains of Bowers' Annex.jpg

The remains of Bower's Annex

 

A few years ago, the remnants of the Annex were excavated from solid ice, beneath a deep snow drift and the remaining badly deteriorated boxes were carefully removed to Scott Base for conservation. After over three months' work, this task is now complete and a total of 79 boxes, most still with their original contents, will return home to Cape Evans this coming summer. 

 

Restored flour boxes.jpg

Conserved Colmans flour boxes - JW. New timber weathers to silvery grey over a few years.

 

Comments (3)